Wifi 6 er kommet – Hvad kan vi forvente?

 

Så har de første “dyninger” lagt sig efter Wifi6 Standarden er færdig. Vi vil prøve at give et lille indblik i hvad Wifi 6 er og hvad vi kan forvente – og hvad vi skal passe på med …

Lidt historie:

Med Wifi 6 har man i første omgang valgt at lave betegnelserne af wifi standarden om. 
Istedet for at have betegnelser som “802.1b”, “8102.1agn” etc. har man sat de noget nemmere navne Wifi 4, Wifi 5 og Wifi 6 ind.

Wifi 1 er 802.11b (11 MB/s)
Wifi 2 er 802.11a (54 MB/s)
Wifi 3 er 802.11g (54 MB/s)
Wifi 4 er 802.11n (300 / 450 MB/s)
Wifi 5 er 802.11ac ( 900 / 1300 MB/s) 
Wifi 6 er 802.11ax ( op til 9.6 GB/s)

Wifi 6 er så den næste i rækken og har mulighed for at komme op på  9,6 Gb/s ….. i teorien!

Standarden:

Wifi 6 standarden adskiller sig selvfølgelig fra de andre på væsentlig punkter. Standarden giver mulighed for 160 Mhz channel utilisation istedet for 40/80 Mhz. Samtidig indføres der Multiuser Mimo, så man kan udnytte antennnerne endnu bedre i forhold til Mimo.

Læs mere om standarden på engelsk her.

 

Hardware:

I og med den nye standard har så gennemgribende ændringer på frekvenser etc, skal der nyt Hardware til. Producenterne ER begyndt at komme med produkter og nu er det også sikkert at købe disse, da standarden er ratificeret og man ikke får produkter der er “Wifi 6 ready”. Disse kan indeholde hardware, som har en del af funktionerne, men grundet ændringer i sidste minut i standarden, ikke overholder den helt.

Aruba, Samsung, Ruckus, og Lancom Systems er blandt de producenter som allerede har sendt nye produkter på markedet eller er lige ved det. du kan se en liste med certificerede produkter her. Dog er det lige nu småt med trådløse kort til klienter. Der er meget få produkter til klienter på markedet, som kan udnytte Wifi 6. Så der må vi nok vente til næste år, inden man kan udnytte det fuld ud.
Men så er det en god ting at Wifi 6 er bagud kompatibel med Wifi 5!

Fordele:

Fordelene ved Wifi6 er mange. Den enkelte klient vil måske ikke mærke en mærkbar forbedring af hastigheden på det trådløse, men 3-doblingen af båndbredde vil give en stor forbedring til alle klienter, da der i sanges natur er mere båndbredde til alle klienter der er på det enkelte accesspoint.

Multi-User Mimo giver bedre stabilitet i overførslen af data grundet bedre udnyttelse af antennerne.
TWT (Target Wake  time) funktionen forbedrer netværksudnyttelsen og Batterilevetid, da funktionen tillader pr. device at forhandle om, hvornår klienten skal “vågne” for at sende og modatage data. Dette giver især mening i IOT (Internet og Things) verdenen.

Ulemper:

Selvfølgelig er der nogle ulemper ved indførsel af nye standarder.
Den mest synlige er naturligvis, at man skal investere i nyt hardware. Jeg vil anbefale at vente til næste år med at skifte, da der så er kommet flere produkter på markedet samt at produkterne er mere modne. Udover det har man mulighed for at priserne ikke er så skyhøje, hvad de plejer at være, når der er nye ting på markedet.
En stor ulempe ved Wifi 6 er, at man hurtigt bliver”forblændet” af den høje hastighed man kan få pr. accesspoint. Derved glemmer man , hvilken indflydelse Wifi 6 har på ens infrastruktur.
For reelt set, hvis man vil udnytte 9,6 GB/s, skal alle Accesspoints i firmaet have et 10 Gb/s interface i netværket. Igen kræver det 10 Gb switche i underkrydsfelter etc.. Så hele ens netværk skal gennemtænkes, hvis Wifi 6 skal implementeres fuld ud.
Så implementeringen af Wifi 6 skal gennemtænkes grundigt.

 

Lancom Systems og Wifi 6:

Lancom tager Wifi 6 meget seriøst og kommer her i December/ Januar med de første Wifi 6 Accesspoints.

Lancoms første Wifi 6 Accesspoint kommer med en 2,5 Gb/s Ethernet port.

  • Doppel Wi-Fi – 2.4 GHz and 5 GHz med Wi-Fi 6 op til 3600 Mbps (sammenlagt)
  • 4×4 MU-MIMO med interne antenner
  • 1x 2.5-Gigabit Ethernet (PoE port, IEEE 802.3at op til 30 Watt PoE)
  • 1x Gigabit Ethernet
  • Bluetooth Low Energy radio modul (version 5.0) til Beacon applikationer
  • USB 3.0 port for at connecte forskellige IoT trådløse systemer
  • Kan configureres alene eller via Lancom’s Management Cloud.

 

Vi håber, at i har fået et lille indblik i den nye Wifi 6 standard. Kontakt os på 22375474 for at høre nærmere.

Kontakt os

Kontakt os gerne.
Vi giver kagen til kaffen

Åstrupvej 10, 1.sal
9800 Hjørring
Danmark

+45 22 37 54 74

info@nocable.dk

Send os en mail